Wydajność produkcji w przypadku żywności ekologicznej jest podobna do wydajności produkcji żywności konwencjonalnej, a nawet większa. Uważam, że produkcja ekologiczna jest motorem całej gospodarki dlatego, że jako jedyna branża rozwija się w tempie dwucyfrowym – powiedział Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej podczas debaty „Future Foods. Polska „Doliną Krzemową” branży spożywczej” odbywającej się w trakcie Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

50 proc. Polaków ma nadwagę. Jako społeczeństwo tyjemy z głodu, ponieważ spożywamy pokarm niskowartościowy. Jest to bardzo duży problem społeczny i ekonomiczny naszego kraju. Dlatego przyszłością jest żywność ekologiczna

– mówił Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Tłumaczył, że konsumenci kupują żywność ekologiczną zarówno polską jak i sprowadzaną z innych krajów, zwłaszcza wtedy, gdy w Polsce jest zima i nie ma świeżych owoców i warzyw. – Dzięki temu, że mamy dostęp do ekologicznych owoców i warzyw, które przyjeżdżają do nas z dalekich stron, możemy zachować zdrowie – mówił prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Dodał, że ważne jest również, aby kupować lokalne produkty. – Promujmy lokalną żywność, ponieważ zmniejszamy wtedy ślad węglowy. Warto spożywać produkty polskie, ponieważ ograniczamy negatywne oddziaływanie na środowisko – mówił.

Łukasz Gębka zauważył także, że dużo większe znaczenie dla konsumentów odżywiających się ekologicznie jest nie to, czy produkt pochodzi z Polski czy z zagranicy, ale w co jest opakowany. – Konsumenci oczekują, aby żywności ekologicznej nie pakować w folię, tylko np. w opakowania biodegradowalne – tłumaczył.

Ważne jest, abyśmy odpowiedzialnie wybierali codziennie produkty, które spożywamy. Pestycydy używane są w rolnictwie zaledwie od kilkudziesięciu lat. W dawnych czasach ich nie stosowano, dlatego uważam, że obecnie innowacyjność polega na tym, aby produkować żywność bez użycia tych substancji – zauważył.

Przypomniał, że w ostatnich latach nastąpiły zmiany w piramidzie żywieniowej i obecnie podstawą – oprócz aktywności fizycznej –  są świeże owoce i warzywa. – Uważam więc, że w przyszłości popularne staną się produkty wytwarzane tak, jak w dawnych czasach, że konsumenci będą kupować coraz więcej żywności mało przetworzonej i ekologicznej – bez pestycydów – mówił.

Łukasz Gębka odniósł się również do ekspansji zagranicznej polskich producentów żywności. Jego zdaniem Polska powinna konkurować na rynkach unijnych i pozaunijnych przede wszystkim wysokiej jakości produktami, również ekologicznymi.

Źródło: portalspozywczy.pl