Branża spożywcza odczuwa skutki pandemii, ale liczy na odbicie. Spada konkurencyjność w branży spożywczej. Słabną inwestycje w park maszynowy i automatyzację. Jedną z głównych przyczyn spowolnienia jest niewątpliwie pandemia Covid-19. Firmy są jednak przekonane, że w przyszłym roku zwiększą sprzedaż krajową i eksport. Tak wynika z indexu MIU 2021, przygotowanego przez Siemens Financial Services w Polsce.

Raport MIU 2021 jest dokumentem ważnym dla branży spożywczej. Index stworzony na potrzeby raportu to innowacyjne rozwiązanie pozwalające oceniać konkurencyjność, która jest podstawą rozwoju i ekspansji biznesu.

Aktualne wydanie raportu pokazuje, że konkurencyjność w branży spożywczej zaczyna wchodzić w trend spadkowy. W pierwszej edycji raportu MIU w marcu 2020 roku index wyniósł 50,29 pkt. W kolejnej we wrześniu 2020 roku 48,76 pkt, żeby spaść w tym roku do 41,07 pkt. Największy udział w spadku wskaźnika miało osłabienie inwestycji w park maszyn i automatyzację. Obserwujemy odpowiednio ponad 20% i 14% spadek w stosunku do poprzedniego badania. Ta sytuacja może wynikać z faktu, że między poprzednim a obecnym badaniem przechodziliśmy przez zdecydowanie najmocniejszą falę pandemii. Co miało swoje konsekwencje w postaci niepewności prowadzenia biznesu. W pierwszej kolejności przedsiębiorcy stawiali na utrzymanie załogi i zdolności produkcyjnych kosztem odnawiania parku maszynowego czy podnoszenia poziomu automatyzacji.

Branża spożywcza odczuwa skutki pandemii, ale liczy na odbicie - kobieta z koszykiem pełnych zakupów w sklepie spożywczym.
Branża spożywcza odczuwa skutki pandemii, ale liczy na odbicie

Branża spożywcza optymistycznie patrzy w przyszłość

Zastój wynikający z pandemii widać także w wynikach samooceny branży. W przypadku eksportu, odnowienia parku, automatyzacji czy udziału finansowania zewnętrznego branża ocenia, że w ubiegłym roku sytuacja się ani nie pogorszyła, ani nie poprawiła. Cieszyć może optymistyczne podejście do zwiększenia sprzedaży krajowej, eksportu, automatyzacji i zewnętrznego finansowania w 2022 roku. Przemysł spożywczy oczekuje odbicia po przestoju wynikającym z pandemii. Mimo wszystko trzeba pamiętać o dwóch największych trudnościach – braku ludzi do pracy i rosnących cenach surowców. Powyższe ryzyka w kontekście rosnącej inflacji mogą utrudnić popandemiczne odbicie sektora.

Kacper Olejniczak, ekspert Konfederacji Lewiatan