Fanaberia czy must have? Jakich benefitów oczekują dziś pracownicy produkcji? Aż 9 na 10 badanych pracowników fizycznych jest otwartych na nowe oferty pracy, a prawie połowa z nich aktywnie szuka nowego zajęcia. Mimo pandemii branża produkcyjna wciąż zatrudnia, a co za tym idzie, boryka się z problemami w pozyskaniu pracowników. Czy benefit, taki jak posiłek dofinansowany przez pracodawcę, może wesprzeć rekrutację i obniżyć rotację w firmach produkcyjnych?

Według badań dostępnych na rynku, kluczowym motywatorem dla pracowników produkcyjnych jest pensja. W bardzo krótkim czasie są oni skłonni podjąć decyzję o zmianie miejsca pracy, gdy wynagrodzenie będzie wyższe. W tej sytuacji dla firm produkcyjnych ważna jest nie tylko konkurencyjność na rynku pracy, ale także atrakcyjność w oczach obecnych pracowników. Okazuje się, że mogą na nią wpływać benefity pracownicze. Zwłaszcza te, które są pożądane przez pracowników oraz wspierają ich domowy budżet. Stąd też duża popularność w branży produkcyjnej takich świadczeń pozapłacowych, jak dowóz do pracy finansowany przez pracodawcę oraz posiłki pracownicze, w których koszcie partycypuje firma. Potwierdzają to menedżerowie, którzy pracują w firmach oferujących swoim pracownikom SmartLunch, czyli posiłek dofinansowany przez pracodawcę. W zrealizowanej przez firmę wewnętrznej ankiecie, aż 82 proc. menedżerów przyznało, że SmartLunch pozytywnie wpływa na rekrutację.

Fanaberia czy  must have? Jakich benefitów oczekują dziś pracownicy produkcji? - okładka magazynu HR Personel i Zarządzanie
Fanaberia czy must have? Jakich benefitów oczekują dziś pracownicy produkcji?

Relacje na wagę złota

Dziś trudno wyróżnić się na rynku, oferując kartę sportową, ubezpieczenie czy opiekę medyczną. Kandydatów przyciąga atmosfera pracy i zdrowe relacje w firmie – takie stwierdzenie padło na jednej z konferencji branżowych z ust pracownicy działu HR w firmie produkcyjnej. A co z benefitami, które wspierają budowanie relacji pracowniczych i w bezpośredni sposób przekładają się na lepsze samopoczucie i wyższą efektywność pracowników? Sprawdźmy.

Wysoka efektywność pracowników to cel każdej organizacji. Szczególnie w branży produkcyjnej, gdzie optymalizacja procesów jest niezwykle ważna. Jednym z kluczowych elementów efektywności jest atmosfera w pracy. Pracownik, który dobrze się czuje w miejscu pracy, odczuwa sens jej wykonywania i towarzyszą mu przy tym poprawne relacje – jest bardziej efektywny. Potwierdzają to badania.

Aż 6 na 10 pracowników uważa, że zaprzyjaźnione ze sobą osoby lepiej wykonują swoje obowiązki2. Aż 74 proc. ankietowanych wskazało relacje ze współpracownikami jako powód dobrego samopoczucia w miejscu pracy. Co więcej, osoby, które dobrze się czują w miejscu pracy, wykonują swoje obowiązki bardziej sumiennie. Ponadto popełniają mniej błędów, a także kierują się motywacją wewnętrzną, która jest najsilniejszą z motywacji, bo nie jest uzależniona od zewnętrznych motywatorów.

Przy wspólnym stole

Większość z ponad 300 firm, które wdrożyły u siebie platformę SmartLunch, stanowią właśnie firmy produkcyjne. Aż 86 proc. menedżerów pracujących w tych firmach potwierdziło w wewnętrznej ankiecie, że benefit żywieniowy od SmartLunch pozytywnie wpływa na relacje i integrację pracowników. Dlaczego?

Jedzenie i celebracja wspólnych posiłków każdemu kojarzy się z czymś przyjemnym. Te pozytywne doświadczenia można także przenieść na grunt zawodowy. Według badań, przeprowadzonych w 2010 r. przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini na reprezentatywnej próbie 1104 dorosłych pracujących Polaków, aż 10 proc. z nich niczego nie je w pracy. 75 proc. respondentów je jeden lub dwa posiłki, wliczając w to również przekąski. Połowa pracujących Polaków żywi się jedynie słodyczami lub kanapkami.

Taki stan rzeczy przekłada się nie tylko na niższą efektywność, co oczywiste, ale także rozdrażnienie, zmęczenie, ospałość i drażliwość. Zapewnienie pracownikom posiłków w godzinach pracy w naturalny sposób wpływa na kształtowanie kultury jedzenia w organizacji, a ta niesie za sobą wiele korzyści.

Pracownicy mogą optymalnie wykorzystać czas przerwy, bo miejsce odbioru i spożycia posiłku jest blisko ich stanowiska pracy. Zaoszczędzony czas sprzyja niespiesznym rozmowom i pozwala pracownikom „przewietrzyć głowę”. To także doskonały czas, by lepiej się poznać, pożartować i zintegrować. Pozytywny wpływ regularnego spożywania posiłków pracownicy odczuwają na własnej skórze. To oczywiście lepsze samopoczucie, energia do pracy i wyższa efektywność, a ta według WHO u osób regularnie odżywiających się jest wyższa aż o 25 proc.

Zapraszamy do przeczytania całego artykułu w magazynie HR Personel i Zarządzanie