Home Aktualności Koronawirus a żywność. WHO: myjmy owoce, warzywa i ręce

Koronawirus a żywność. WHO: myjmy owoce, warzywa i ręce

Koronawirus a żywność. Czy przenosi się przez nią? Na to pytanie wiele osób poszukuje odpowiedzi. WHO rekomenduje mycie wszystkich kupowanych owoców i warzyw, aby zredukować ryzyko zarażenia koronawirusem – pisze serwis internetowy The Grocer. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje też, aby robiąc zakupy w miarę możliwości nie płacić banknotami i unikać dotykania sklepowych terminali płatniczych.

Koronawirus a żywność – niskie ryzyko

 – Wszystkie te przedmioty mają niskie ryzyko przeniesienia wirusa. Ale produkty spożywcze – zarówno pakowane, jak i sprzedawane luzem – muszą być myte przed konsumpcją – powiedziała portalowi The Grocer dr Margaret Harris z WHO.

Zarażenie się poprzez żywność jest mało prawdopodobne, szczególnie jeśli produkty spożywcze zostały wcześniej podgrzane. Największe ryzyko generuje kontakt z tymi produktami spożywczymi, których wcześniej dotykała –  albo kichała lub kaszlała na nie – osoba zarażona koronawirusem.

Koronawirus a żywność - żywność na stole
Koronawirus a żywność

– Nie jest pewne jak długo wirus wywołujący COVID-19 może przetrwać na powierzchniach, ale wydaje się zachowywać tak, jak inne koronawirusy. Badania wskazują, że jest to okres od kilku godzin do kilku dni – dodała dr Harris.

Wcześniejsze badania wskazywały, że koronawirusy mogą przetrwać na powierzchniach metalowych, szklanych i plastikowych dłużej niż tydzień – przypomina The Grocer.

Higiena – najważniejsza

– Generalnie najlepszą ochroną przed koronawirusem jest dokładne mycie rąk wodą z mydłem albo środkiem odkażającym. Po drugie, nie należy dotykać ust, nosa i oczu, co jest bardzo dobrą zasadą zapobiegawczą, ale trudną do wykonania.  I tu wracamy do kwestii czystych rąk – powiedziała dr Harris.

The Grocer cytuje też brytyjskie National Health Service, według którego jest bardzo mało prawdopodobne, aby koronawirus rozprzestrzeniał się poprzez żywność. Dodatkowo Amerykańska Food and Drug Administration miała poinformować, że nie zna przypadków zachorowań, które miałyby świadczyć o tym, że koronawirus rozprzestrzenia się poprzez żywność albo opakowania żywności.