Home Biznes Bio-Biznes Koniec folii na warzywach czyli „tatuaże” zamiast plastiku. Farma Świętokrzyska wyznacza trendy...

Koniec folii na warzywach czyli „tatuaże” zamiast plastiku. Farma Świętokrzyska wyznacza trendy na rynku ekożywności

Rewolucja na rynku BIO żywności w Polsce

Farma Świętokrzyska jako pierwsza polska firma wprowadziła znakowanie BIO warzyw naturalnym światłem. Ta innowacyjna metoda znakowania świetlnymi „tatuażami” pozwala całkowicie zrezygnować z opakowań. Jest to metoda w pełni bezpieczna, zgodna z normami UE, a oznakowane produkty zachowują pełnię wartości odżywczych.

Ze względu na konieczność wyraźnego oznakowania warzyw i owoców, które pochodzą z upraw ekologicznych, producenci byli zmuszeni pakować je w oddzielne opakowania lub znakować naklejkami. Farma Świętokrzyska bardzo szybko zrezygnowała z plastiku na rzecz biodegradowalnej folii z kukurydzy i celulozy, ale – jak mówi prezes firmy Łukasz Gębka – to nadal nie było idealnym rozwiązaniem.

Przełomowa decyzja

By wykorzystać innowacyjną metodę tzw. natural brandingu i znakować ekologiczne warzywa i owoce za pomocą naturalnego światła. Pierwszymi warzywami dostępnymi z tym oznakowaniem są dynia piżmowa oraz seler z linii BIO Organic.

– Jesteśmy dumni żer jako pierwsi możemy dostarczać do sklepów sieci Lidl ekologiczne warzywa bez zbędnych opakowań. To przełom na rynku żywności ekologicznej w Polsce. Od dziś klienci mogą w pełni cieszyć się bio produktami, bez wyrzutów sumienia, że generują niepotrzebne odpady – mówi prezes Farmy Świętokrzyskiej Łukasz Gębka.

Koniec opakowań

Metoda naturalnego znakowania pozwala na rezygnację z opakowań na rzecz znaku naniesionego na skórkę za pomocą naturalnego światła. To w niewielkim stopniu zmienia naturalny pigment warzywa, nie uszkadzając jego komórek. Technologia została opracowana przez firmę Laser Food przy wsparciu unijnego programu Eco-innovation i zgodnie z unijnymi normami. Farma Świętokrzyska dokonuje znakowania w swoim zakładzie w Borii koło Ostrowca Świętokrzyskiego.

– Ważne było, aby ten sposób nie ingerował w warzywa, by pozostały one pełnowartościowe – podkreśla Łukasz Gębka.

Farma Świętokrzyska

To certyfikowane ekologiczne gospodarstwo rolne, a jednocześnie jedna z największych polskich firm oferujących ekologiczne warzywa, owoce oraz przetwory. Ponadto firma zatrudnia 160 pracowników, a na 348 hektarach uprawia ponad 30 rodzajów ekologicznych warzyw i owoców. Co więcej we własnej przetwórni produkuje obecnie ponad 60 bio-produktów, bazujących na zdrowych, autorskich recepturach.  Ponadto współpracuje zarówno z dużymi sieciami handlowymi, jak i odbiorcami hurtowymi i detalicznymi. Swoje produkty oferuje również we własnym sklepie internetowym BIOzFarmy.pl.