Kuchnia przyszłości: minimalizm formy pozwala skupić się na funkcjonalności – wypowiedź Prezesa Zarządu Franke Polska Pana Marka Szymańskiego
W sferze socjalnej rola kuchni, jako miejsca skupiającego domowe życie jest niezwykle istotna, dlatego urządzenia AGD stają się coraz mniej widoczne. Znakomita większość projektów kuchni to przestrzenie otwarte na jadalnie i salon. Wielozadaniowe piekarniki, płyty grzewcze czy okapy stają się więc nie tylko coraz bardziej zautomatyzowane i zintegrowane z sobą, ale także pozostają dyskretnie ukryte w kuchennej zabudowie. W ubiegłym roku Franke wprowadził do sprzedaży okap wysuwany z kuchennego blatu, który automatycznie dostosowuje swój tryb pracy do mocy grzewczej płyty indukcyjnej. Intuicyjne sterowanie także zdalne oraz komunikacja pomiędzy poszczególnymi urządzeniami to niewątpliwie jeden z trendów, wcale nie odległej przyszłości. Także pro-ekologiczne rozwiązania, oszczędzające energię i wodę oraz zapobiegające marnowaniu żywności czyli podpowiadające przepisy na bazie posiadanych w domu produktów – to znacznie więcej niż trend – to już jest nasza rzeczywistość.
Dostosowanie wzornictwa AGD do różnych typów kuchennej zabudowy jest kolejnym wyzwaniem dla producentów, dlatego we Franke dążymy do ujednolicenia materiałów i frontów. Efektem tych starań jest seria Frames by Franke, spójna wzorniczo, linia urządzeń ze stali szlachetnej i hartowanego szkła obejmująca nie tylko okap, piekarnik i płytę grzewczą, ale także zlewozmywak. Wspólną cechą urządzeń Franke jest powściągliwe wzornictwo, minimalizm formy pozwala skupić się na funkcjonalności.
Marek Szymański piastuje stanowisko Prezesa Zarządu Franke Polska oraz jednocześnie Dyrektora Regionalnego Europy Wschodniej Franke Artemis Group. Jest także Prezesem Zarządu Polsko-Szwajcarskiej Izby Gospodarczej.