Użytkownicy Apple’a mogą korzystać z nowej wersji iOS 11. Jedną z istotnych dodatkowych funkcjonalności systemu jest kompatybilność z NFC, bezprzewodową technologią przesyłu danych. To otwiera nowe możliwości m. in. przed branżami: spożywczą, transportową, logistyczną.
NFC (ang. near-field communication) to krótkozasięgowy radiowy standard komunikacji pozwalający na bezprzewodową wymianę danych na odległość do od kilku do kilkunastu centymetrów. Obsługa NFC stała się standardem wśród smartfonów z wyższej półki – urządzenie z Androidem może odczytywać informacje poprzez zbliżenie go do innego telefonu lub np. specjalnie zakodowanej tabliczki informacyjnej w muzeum. Technologia NFC wykorzystywana jest też do obsługi płatności zbliżeniowych.
W przypadku iPhone’a moduł NFC montowany jest od 2014 roku, lecz dotychczas wykorzystywany był jedynie w płatnościach zbliżeniowych Apple Pay. Teraz Apple jednak postanowiło to zmienić, rozszerzając możliwości NFC. Nowa funkcjonalność iOS jest szczególnie ważna dla przedsiębiorstw na co dzień wykorzystujących technologię NFC.
NFC kluczowe dla monitoringu temperatury
Jedną z koncepcji, w której niezbędne jest wykorzystanie technologii NFC jest system monitoringu temperatury opracowany przez firmę Blulog. Głównym elementem rozwiązania są rejestratory wielkości karty kredytowej dokonujące pomiaru temperatury w chłodniach, pomieszczeniach, kontenerach, pojazdach etc. Przesył zebranych w rejestratorze danych, może odbywać się na dwa różne sposoby, w zależności od wykorzystanej w urządzeniu technologii – albo NFC (szybki, krótkozasięgowy przesył), albo RF (radiowy przesył). W przypadku wykorzystania technologii NFC rejestratory można zeskanować smartfonem w dowolnej chwili i tym samym sprawdzać temperaturę i historię temperatury przesyłki. W najbliższym czasie Blulog udostępni nową wersję swojej aplikacji kompatybilną z systemem iOS, zatem teraz tę samą czynność można będzie wykonać także za pomocą iPhone’a.
Monitoring temperatury oparty na NFC jest kluczowy dla funkcjonowania:
- Branży spożywczej
Artykuły spożywcze ze względu na warunki, w jakich powinny być przechowywane i przewożone, można podzielić na trzy kategorie (wykroczenie poza te obszary oznacza rozwój groźnych bakterii): mrożonki (poniżej -18 °C), nabiał i masło (od 0 do 8 °C), ryby i mięso (od 0 do 4 ° C).
- Służby zdrowia
Leki, szczepionki, krew i inne materiały biologiczne, by nie stracić swoich właściwości, muszą być przechowywane oraz transportowane w ściśle określonych warunkach – ich monitorowanie jest konieczne w trybie 24/7. Preparaty często muszą być przewożone z jednej placówki do drugiej (np. z przyszpitalnego laboratorium do oddziału lub z fabryki do aptek).
- Branży logistycznej / transportowej
Firmy logistyczne na co dzień mierzą się z wyzwaniami przewożenia towarów o różnorodnej charakterystyce. Potrzeby klientów nie kończą się na transporcie produktów spożywczych, farmaceutycznych, lecz także chemicznych (roztwory, odczynniki, produkty zawierające żel, jak i medyczne środki biobójcze itd.).
Rozwiązanie od Blulog zostało już wykorzystane przez firmy z 45 krajów na całym świecie, m. in. w Europie Zachodniej (Francja, Monako, Belgia), ale też w bardziej egzotycznych rejonach świata, np. na Haiti, Wyspach Dziewiczych, Kongo i Polinezji Francuskiej.
Źródło: Blulog