Jak podaje Eurostat, Polska obok Włoch i Hiszpanii, zalazła się w europejskiej czołówce producentów warzyw i owoców w 2015 roku. Okazuje się, że w tej kategorii w Europie najwięcej produkuje się pomidorów i jabłek.
Z wyliczeń europejskiego urzędu statystycznego wynika, że pod uprawę owoców Unia Europejska przeznaczyła w 2015 roku 2,3 mln hektarów, natomiast warzywa były uprawiane łącznie na 2,1 mln hektarach. W kategorii uprawy owoców prym wiodą Hiszpania, a Włochy są liderem warzywnym.
Natomiast Polska nie ma sobie równych w produkcji najczęściej hodowanego owocu Europy, czyli jabłek. Co czwarte jabłko pochodzi z nad Wisły, podaje Eurostat. Polska jest też największym producentem owoców jagodowych, a także drugim krajem po Hiszpanii w produkcji truskawek. Warzywa też są naszą mocną stroną. Jesteśmy drugim w Unii producentem marchewek i ogórków, podsumowuje 2015 europejska agencja statystyczna.