Pakiet paliwowy do poprawki. Pomimo funkcjonowania pakietu paliwowego, nadal dochodzi do nadużyć, które skutkują uszczupleniem budżetu państwa. Dlatego też Ministerstwo Finansów przygotowuje kolejny projekt ustawy, która ma na celu utrudnić oszustwa podatkowe.
Autor publikacji: Marek Chrzanowski
Paliwem oszustwa, jest VAT
Już niedługo państwo, będzie sprawdzało, co i skąd ma w baku swego pojazdu, jego właściciel. Nic więc dziwnego, że mając środki, możliwości i „pokusy”, rząd skłania się do wprowadzenia nowej regulacji. Jej głównym zadnieniem będzie uszczelnienie procesu obrotu paliwem, czyli kolejne modyfikacje walki z systemem VAT- owskich oszustw.
Na razie wspomniany projekt regulacji zakłada uzyskanie koncesji na transport i obrót każdego rodzaju paliwa. Urząd Regulacji Energetyki będzie sprawował nadzór nad stacjami zakładowymi i rozlewniami gazu do butli. Przewiduje się, że powstały niedawno system monitorowania drogowego i kolejowego przewozu towarów (SENT), czekają kolejne zmiany. Jego zadaniem będzie monitoring transportu paliw, nie tylko do firm i przedsiębiorców, ale także dla osób prywatnych. Dopiero pozytywna weryfikacja będzie skutkowała zwrotem akcyzy.
Inicjator zmian, Ministerstwo Finansów, przewiduje, że ze względu na ilość zmian, nowy system powinien obowiązywać od połowy 2022 roku.
Przeczytaj także: SmartLunch – smaczny benefit dla pracowników
SmartLunch – smaczny benefit dla pracowników. Wywiad z Mateuszem Tałpasz, CEO i pomysłodawcą firmy SmartLunch, którą kieruje od momentu powstania w 2014 roku. Dzięki swojej działalności ułatwia dużym firmom organizację posiłków dla pracowników oraz tworzy produkty w oparciu o metodykę Customer Development. Jego ideą jest to, aby wszyscy pracownicy mogli mieć dostęp do posiłków SmartLunch.
BiznesTuba: Na czym polega koncept SmartLunch?
Mateusz Tałpasz: Firma SmartLunch dostarcza przedsiębiorstwom aplikację, dzięki której pracownicy mogą zamawiać posiłki dofinansowywane przez pracodawcę. To jest benefit żywieniowy. Na rynku jesteśmy od siedmiu lat, zatrudniamy blisko 60 osób i wciąż dynamicznie się rozwijamy. Nasz model biznesowy oparty jest na żywieniu pracowników w miejscu pracy, promujemy w ten sposób kulturę jedzenia w organizacji, bo jesteśmy przekonani, że niesie za sobą wiele korzyści.