Firma Scabrosus przerabia pozostałości produkcyjne i wytwarza błonniki spożywcze oraz wykorzystywane w przemyśle. Pomysł ten spodobał się już Świętokrzyskiemu Inkubatorowi Technologii S.A., który przekazał na jego realizację 700.000 zł. Wkrótce uruchomi kampanię crowdfundingową. Zebrane środki przeznaczy na rozwój technologii.

Nowe technologie dla zdrowia

Dziś wiele z pozostałości w przemyśle spożywczym i drzewnym trafia do utylizacji. Scabrosus zagospodarowuje je wytwarzając produkt stosowany na szeroką skalę w produkcji żywności, pasz dla zwierząt, kosmetyków czy chemii budowlanej.

Innowacyjnością Scabrosus sp. z o. o. jest dbałość o ekologię i środowisko. Przetwarzamy to, co do tej pory trafiało do utylizacji. W ten sposób uzyskujemy komponenty wykorzystywane w wytwarzaniu żywności, pasz dla zwierząt czy kosmetyków.” – mówi Przemysław Borgosz, Prezes Zarządu Scabrosus sp. z o.o.

Jest to możliwe dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii przerobu. Pracują nad nimi inżynierowie ze Scabrosusa wraz z uczonymi z Politechniki Łódzkiej i Warszawskiej.

Pomoc naukowców jest w tej materii nieoceniona. Dzięki ciągłemu udoskonalaniu procesów przerobu, możemy szybciej i taniej pozyskiwać materiały zawierające pokarmowe i naturalne włókna. Naszym celem jest kierowanie ich do szerokiej grupy odbiorców, a więc producentów żywności, przemysłu chemicznego czy farmaceutycznego” – dodaje Borgosz.

Rozwój technologii przerobu oznacza przede wszystkim większą dostępność produktów bogatych w błonnik, których powinno być więcej w naszej codziennej diecie. Włókno pokarmowe dodawane jest m.in. do makaronów, ciast czy wędlin. Ma zbawienny wpływ na organizm obniżając poziom glukozy we krwi i zapobiegając powstawaniu nowotworów.

Scabrosus wytwarza również błonnik wykorzystywany w celach przemysłowych, np. jako komponent do kosmetyków oraz wypełniacz do produkcji donic.

Miara sukcesu Scabrosusa

Scabrosus rozpoczął działalność końcem 2015 roku. Spółka, mimo swojej świeżości na rynku, notuje spore sukcesy, ponieważ pozyskała dofinansowanie, w kwocie 700.000 zł ze Świętokrzyskiego Inkubatora Technologii specjalizującego się we wspieraniu innowacyjności.

Sukcesy Scabrosusa to także opracowanie nowatorskich technologii przerobu pozostałości produkcyjnych. Podczas trzech projektów prowadzonych wspólnie z Politechniką Warszawską, Politechniką Łódzką i poznańskim Instytutem Włókien Naturalnych, uzyskano m.in kompozyt mączki drzewnej i polipropylenu. Jest on dzisiaj stosowany w produkcji donic ogrodowych.

Spółka w ciągu roku swojej działalności uruchomiła także linię do mikronizacji. Pozwala ona produkować na szerszą skalę niż dotychczas błonnik z marchwi, kakaowy oraz jabłkowy.

Nie zwalniamy tempa”

Scabrosus ma w planach kolejne usprawnienia produkcyjne. Firma pracuje nad wdrożeniem linii służącej do podsuszania, co pozwala obniżyć koszty przerobu wilgotnych materiałów. Oprócz tego, spółka tworzy technologię do przerobu słomy. W ten sposób produkowany będzie ekologiczny błonnik pszenny.

Chcemy, by nasz produkt był konkurencyjny na rynku, dlatego nie zwalniamy tempa. Opracowywanie nowych rozwiązań technologicznych umocni naszą pozycję lidera. To, co nas wyróżnia to stosowanie na dużą skalę włókien naturalnych i pokarmowych w przemyśle. Atutami są także szeroki i dostępny asortyment, wysoka jakość oraz rozsądna cena” – dodaje Przemysław Borgosz, Prezes Zarządu Scabrosus z o.o.

Za niecałe dwa tygodnie spółka planuje rozpocząć kampanię crowdfundingową na platformie FindFunds.pl, w ramach której każdy będzie mógł zostać jej wspólnikiem.W zamian za wpłaty na kapitał, inwestorzy otrzymają udziały w spółce. Planowany cel finansowy to 300.000 zł, przy cenie emisyjnej udziału 1125 zł. Jest to okazja, aby wejść do spółki przy najkorzystniejszej wycenie. Inwestycja w Scabrosus sp.z o.o to nie tylko wizja zysków, ale także zaangażowanie w projekt o dużym znaczeniu dla ekologii i na rzecz promowania zdrowego stylu życia.

Scabrosus