MF nie wyklucza zmian w stosowaniu obniżonych stawek VAT na żywność, weźmie pod uwagę propozycję stawek 5 proc. i 23 proc. – napisał resort w odpowiedzi na interpelację poselską.

„(…)Dodać jednocześnie należy, że z uwagi na czasowy charakter stosowanej dla celów identyfikacji niektórych towarów i usług w podatku VAT Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług i związaną z tym konieczność dokonania zmian w ustawie z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług 2, nie można wykluczyć pewnych zmian w zakresie stosowania stawek obniżonych” – napisał resort.

Ministerstwo Finansów podało, że dostrzega potrzebę wprowadzenia zmian, które usprawnią system stosowanych stawek podatku od towarów i usług oraz tym samym ułatwią prawidłowe określenie ich wysokości. „W tym kontekście należy zauważyć, że obecnie Ministerstwo Finansów prowadzi prace mające na celu analizę sposobów identyfikacji towarów i usług m.in. na potrzeby określenia zakresu stosowania obniżonych stawek podatku od towarów i usług, z uwzględnieniem możliwości wprowadzenia instrumentów dających podatnikom oraz organom podatkowym większą pewność co do prawidłowości zastosowanych stawek tego podatku” – napisano.

„Zdając sobie sprawę z możliwego wpływu wysokości stosowanych stawek VAT na poziom cen żywności, zgłoszona przez Pana Posła propozycja będzie brana pod uwagę przy podejmowaniu decyzji dotyczących ewentualnych zmian w opodatkowaniu artykułów żywnościowych tym podatkiem” – dodano.

Źródło: Codzienny Serwis Informacyjny PAP