Home Biznes Bio-Biznes Farma Świętokrzyska stawia na jakość gleby. Zamiast chemii – pożyteczne bakterie

Farma Świętokrzyska stawia na jakość gleby. Zamiast chemii – pożyteczne bakterie

Farma Świętokrzyska dobrze wie, że tylko zdrowa gleba daje zdrowy plon. W odróżnieniu od tych, którzy żyzność gleby starają się poprawić chemią, polski lider w produkcji ekologicznych owoców i warzyw stawia na metody biologiczne, czyli na zastosowanie pożytecznych mikroorganizmów, przede wszystkim bakterii.

Dobre bakterie i Farma Świętokrzyska

W tym celu w ostatnich tygodniach Farma Świętokrzyska nawiązała strategiczną współpracę z Nourivit Polska sp. z o.o. – wiodącym przedsiębiorstwem produkcji nawozów organicznych i biologicznych środków wspomagających wzrost i rozwój roślin.

Farma Świętokrzyska stawia na jakość gleby. - warzywa i owoce
Farma Świętokrzyska stawia na jakość gleby.

 – Zgadzam się z ministrem rolnictwa Janem Krzysztofem Ardanowskim, że polskie rolnictwo upadnie bez regeneracji gleby. My od zawsze uważamy, że dbałość o ziemię to nasz obowiązek. I od blisko 20 lat ciągle się tej ziemi uczymy – dbamy o jej prawidłową kwasowość, stosujemy płodozmian, oczywiście nie używamy pestycydów ani nawozów sztucznych. Podejmując współpracę z Nourivit Polska postanowiliśmy pójść jeszcze dalej. Łączy nas hasło „Z natury do przyszłości”. Ponadto wierzymy w odpowiedzialne rolnictwo, w uzyskiwanie wysokiej jakości plonów przy jednoczesnej trosce o glebę – mówi prezes Farmy Świętokrzyskiej Łukasz Gębka.

Gleby coraz uboższe

Po pierwsze gleby w całej Europie są coraz uboższe. Szacuje się, że nasz kontynent traci rocznie 9 mln ton uprawnej gleby, czyli odpowiednik 275 boisk piłkarskich dziennie. Po drugie eksperci szacują, że degradacji uległo już ponad trzy czwarte całej lądowej powierzchni Ziemi, a do roku 2050 liczba ta może wzrosnąć do nawet 90 proc.

W tym kontekście na świecie i w Polsce rośnie zainteresowanie biologiczną regeneracją gleby przy zastosowaniu pożytecznych mikroorganizmów przede wszystkim bakterii.

Co zyskujemy wprowadzając je do gleby? – Szybki rozkład resztek pożniwnych, czyli uderzenie w słaby punkt patogenów. Dalej – zwiększa się zawartość próchnicy w glebie, a więc podnosi się żyzność – tłumaczy Wiesław Dąbek, agromanager i wiceprezes Nourivit Polska sp. z o.o.

Farma Świętokrzska = ekologia

Podczas marcowego spotkania z rolnikami w Ostródzie minister rolnictwa podkreślał, że o ile w Polsce szczególnie młodzi rolnicy mają znakomitą wiedzę technologiczną, to jednocześnie znikomą wiedzę na temat gleby. Wprowadzenie rolnictwa regeneracyjnego i biologizacji gleby to według niego konieczność aby „uratować resztki żyzności gleb”.

 – W przeciwnym wypadku rolnictwo upadnie. W efekcie rolnicy martwią się, czy będą mieli następcę. A nie martwią się, co mu zostawią – klepisko i pustynię, która nie będzie rodziła. Tu jest potrzebna wiedza” – przekonywał Ardanowski.

Fima Nourivit została założona w 2010 r. przez niezależnych ekspertów. Opracowane przez nich produkty wspierają żyzność gleby, wzrost roślin i zwiększanie plonów.

Farma Świętokrzyska to istniejące od 2002 r. ekologiczne gospodarstwo rolne, zlokalizowane w Borii k. Ćmielowa. Ponadto jedna z największych polskich firm oferujących ekologiczne warzywa, owoce oraz przetwory najwyższej jakości. Dodatkowo to rozpoznawalna i ceniona marka ekologiczna na rodzimym rynku. Współpracuje zarówno z małymi rolnikami, jak i z sieciami handlowymi, ma też własny sklep internetowy.

Artykuł powstał przy udziale Partnera Sekcji BIO-Biznes Farmy Świętokrzyskiej