W warszawskim Forcie 8 powstaje bar i sklep z whisky. Nie będzie to miejsce zarezerwowane jedynie dla koneserów, lecz także dla wszystkich rozpoczynających przygodę z tym trunkiem.  Twórcy miejsca – właściciele sklepu SingeMalt.pl zapowiadają rezygnację z ciężkich skórzanych foteli i klasycznego wystroju spotykanego zazwyczaj w lokalach tego typu. Koncept nowego whisky baru zakłada oryginalny design, swobodną atmosferę i dzielenie się wiedzą o historii, sztuce produkcji i degustacji złocistego alkoholu.

Whisky na 3 miejscu

Whisky kiedyś kojarzona przez Polaków z luksusowym i nieodstępnym dobrem, obecnie jest 3 najchętniej kupowanym przez Polaków alkoholem, zaraz po rządzących od lat piwie i klasycznej wódce. Według zestawienia przygotowanego przez agencję Nielsen w 2018 roku sprzedaż whisky wzrosła o ponad 11%. Polacy coraz częściej sięgają po różnorodne jej odmiany. Od whisky leżakowanych 12, 18 czy 25 lat, aż po zdecydowanie mniej popularne, ale pojawiające się na polskim rynku marki wywodzące się z krajów azjatyckich.

– Nasz rynek jest bardzo otwarty na nowości. Zmienia się styl życia Polaków, a wielu ludzi poszukuje  jakości w każdym aspekcie życia. Ten trend dotyczy również dobrych alkoholi. Whisky , a szczególnie whisky single malt z bogatą paletą smaków, świetnie się w niego wpisuje –  mówi Marta Woźniak, właścicielka Singlemalt.pl.

Fot. SingleMalt.pl

Nowe miejsce w zabytkowej przestrzeni

Sklep SingleMalt.pl działa na rynku od 11 lat. Stworzenie baru jest naturalną konsekwencją ich działalności. Postanowiliśmy wyjść poza sprzedaż i zorganizowane, zamknięte degustacje. Zależy nam na kontakcie z ludźmi. Zarówno ze stałymi klientami, z którymi poznajemy subtelne nuty smakowe, jak i z tymi, których możemy wprowadzić w świat whisky. Naprawdę nie trzeba być znawcą, by tak po prostu cieszyć się jej dobrym smakiem – podkreśla Marta Woźniak.

Twórcom baru zależało na oryginalnej przestrzeni i odejściu od klimatu klasycznych lokali usługowych. Dlatego wybór padł na  warszawski Fort 8, który powstał w odrestaurowanych XIX-wiecznych koszarach na styku trzech dzielnic: Ursynowa, Wilanowa i Mokotowa. Już teraz wiemy, że sąsiadami whisky baru będą restauracje, kawiarnia, miejsca warsztatowe, pracownie czy autorskie sklepy.  Otwarcie kompleksu przewidziane jest na połowę tego roku.

Artykuł sponsorowany

 Zobacz też:

Czy Polacy pracują tylko dla pieniędzy?